2.5.2015

Welcome to Wachau!

Eloa täällä Itävallassa on tätä kirjoittaessa takana meikäläisellä neljä kuukautta ja Jopilla kahdeksan. Kevätkuukausien aikana Krems on puhjennut kukkaan ja Wachaun laakso vihertää kuin viimeistä päivää! Meikämimmi on aivan myyty ja säässä kuin säässä pitäisi päästä kameran kanssa heilumaan ympäri laaksoa. Tänään vierailtiin Weißenkirchenissä ja mieleeni putkahti, että täytyy tästä Wachaun laaksosta kirjoitella enemmänkin. Meikäläiseltä on jo jäänyt pala sydäntä tänne ja toivoisinkin, että joku muukin joskus saa päähänsä matkustaa alueelle, ottaa lasin viiniä ja antaa katseen levätä vehreissä kukkuloissa.


Itselle Wachau edustaa täydellistä rentoilun ja luonnossa liikkumisen balanssia. Täällä riittää juomaa joka makuun ja joka kulmalla. Viinitupia ja Heurigereja, eli Ala-Itävaltalaisia "pubeja" löytyy sadoittain ja tunnelma on aina rento. Wachaun alueelta löytyy kilometrejä talsittavaksi ja mitä upeammilla maisemilla. Kulje halki viinitilojen tai nouse ylös kukkuloiden harjanteiden kivipaaseille. Reittien pituuksia ja haastavuustasoja voi valita ja varioida loputtomiin saakka. Jos kävely ei innosta, kulje pyörällä! Polje kaupungista kaupunkiin, etäisyydet eivät ole pitkiä ja jokivarren myötä liikkuminen sopii maisemaa arvostavalle. Kukkuloilla kulkevat maastopyöräilyreitit. Tonavaa myöten porskuttaa sekä Melkin että Wienin suuntaan jokilaivoja päivittäin. Ja löytyyhän se junakin täältä!

Huh, aikamoinen mainosrimpsu! Tarkoitukseni oli aluksi kirjoitella yksi iso postaus Wachausta, mutta ymmärsin nopeasti, ettei yksi kirjoitus riitä mihinkään. Joten meikäläisen blogissa alkaakin nyt Wachau-postaussarja, luvassa photo blastit Kremsistä, Weißenkirchenistä, Steinistä, Melkistä ja toivottavasti monesta muusta!

 Kuva lainattu täältä.

En usko, että ketään kiinnostaa lukea täältä Wachaun alueen historiaa tai muuta kovin teoreettista, mutta tälläisen muutaman knopin infon voin tähän laittaa, jotta ollaan edes vähän kärryillä.

1) Wachaun alue 40 kilometriä pitkä jokilaakso Kremsin ja Melkin kaupunkien välissä.
2) Ensimmäiset merkit ihmisistä alueella ovat jopa 4500 vuotta eaa.
3) Ainoat sillat Tonavan yli kulkevat Kremsissä ja Melkissä. Lossilla voi ylittää joen laaksossa.
4) Wachau kuuluu UNESCOn World Heritage Sites -maailmanperintökohteisiin.
5) Itävallan tunnetuimmat ja palkituimmat Rieslingit ja Grüner Veltlinerit tulevat Wachausta.
6) Ensimmäiset Wachaun viinit tuotettiin viidennellä vuosisadalla Roomalaisten toimesta.
7) Niille, joilla suu jo napsaa, parhaat matkustuskuukaudet Wachaulle ovat touko- ja syyskuu.14 kommenttia:

 1. Tuo ensimmäinen kuva on kyllä sellainen, että tekisi mieli varata matka sinne heti :D Kuulostaakin oikein kivalta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain on Wienissä tai lähistöllä niin kannattaa buukata päivän tai puolikkaan reissu näille nurkille! On kyllä sen arvoista. Koiran kanssa myös hyvä reissukohde; joka paikkaan ollaan oltu tervetulleita ja ajoittain Mörköllä palvelu pelaa ravintolassa paremmin kuin meillä :D Ja riittää muuten lenkkipolkua tallattavaksi! Ootteko te Elina reissanneet koirien kanssa?

   Poista
 2. Heurigervinkkinä muuten Mauternissa oleva Severinhof Schwaighofer, joka on nyt toukokuussa taas auki. Suosittelen lämpimästi, jos ette oo vielä testannut, on nimittäin mun lemppariheuriger!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitti Aino :) Mennään todellakin testaamaan, Mautern on jäänyt mulle toistaiseksi vähän läpikulkupaikaksi ja ajattelin tehdä sinne täsmäiskun fillarilla. Ja täytys etsiä joku hyvä Heuriger viisuviikonloppuvieraille, lisää vinkkejä otetaan vastaan ;D

   Poista
  2. Milloin viikonloppuvieraat on tulossa? Heurigerithan on eri aikaan auki, jos Heurigerkalender ei oo vielä tuttu niin sitä kannattaa vilkuilla. Muita hyviä on esim. Ilkerl Rehbergissä ja Mayer-Retsch (?), joka sijaitsee Steinissa.

   Poista
  3. Viikonloppuvieraat tulee viisujen ajaksi tänne. Heurigerkalender ei ole tuttu, mutta kiitos kovasti vinkistä :) Pohdinkin tässä just yks päivä, että mistäköhän noita aukioloaikoja saa tietää. Ja kiitos taas suositteluista, yritän nyt ehtiä käymään jossain näistä. Saattaa tosin olla,että tuossa Steinissa sijaitsevassa paikassa olen käynyt..?

   Poista
  4. Joo, googleta vain "heurigerkalender krems" niin näkyy aina kyseisenä päivänä auki olevat paikat :)

   Poista
 3. Toi ensimmäinen kuva saa mun sydämen hykertelemään :) Ja knoppitiedot on aina mielenkiintoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin! Olen kuolaillut laajakulmalinssejä joilla saisi noita landscape-kuvia otettua, nyt tuntuu ettei millään saa mahdutettua kuvaan kaikkea mitä haluaisi...

   Poista
 4. Huh, minkälaiset maisemat!

  VastaaPoista

The stage is yours!